Početna VIJESTI 30.OBLJETNICA AKCIJE “JAGUAR” Zapovjednik 159.brigade Šarić: “Zahvalan sam svima koji su sudjelovali...

30.OBLJETNICA AKCIJE “JAGUAR” Zapovjednik 159.brigade Šarić: “Zahvalan sam svima koji su sudjelovali u ovoj akciji”

Povodom obilježavanja 30.obljetnice vojne akcije Jaguar ’92., u kojoj je oslobođeno brdo Križ, jutros  su ispred središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Akcija Jaguar počela je 17.svibnja 92, a poslije pet dana borbi 22. svibnja 1992. postrojbe 159. brigade Hrvatske vojske zauzele su brdo Križ, dominantan položaj u zaleđu Bibinja i Sukošana s kojeg su srpski pobunjenici ugrožavali šire područje Zadra. U pažljivo pripremljenoj i koordiniranoj akciji pod zapovjedništvom bojnika Ivana Vitanovićasudjelovale su izviđačka grupa 2. bojne iz Sukošana i 1. satnija iz Dračevca, obje iz 159. Brigade, podsjetio je zapovjednik 159.brigade Frane Šarić:

“Mislim da smo ovom akcijom omogućili koliko toliko bolji život građanima Zadra, ali i otoka te priobalja. Dobili smo i borbenu inicijativu kako ćemo dalje. Mislim da smo utrli put sljedećoj akciji, a to je bila akcija Maslenica 1993.godine. Ponosan sam što sam bio zapovjednik te brigade i zahvalan svima koji su sudjelovali u akciji.”

Danas je i Dan bibinjskih branitelja, a načelnik Općine Bibinje Šime Sekula odao je počast svim braniteljima koji su sudjelovali u akciji Jaguar:

“Danas smo svi ponosni. Trideset godina je puno, ali su sjećanja i dalje svježa. Hvala svim hrvatskim braniteljima, a posebno bibinjskim,koji su sudjelovali u operaciji Jaguar i oslobodili brdo Križ s kojega su pobunjeni Srbi napadali Zadar, Bibinje, Sukošan te su mogli napadati cijelu županiju.”