Početna KULTURA Arheološki muzej poziva na otvorenje izložbe “Sjeti se mene”

Arheološki muzej poziva na otvorenje izložbe “Sjeti se mene”

Arheološki muzej Zadar poziva na  otvorenje gostujuće izložbe  Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Hrvatskog restauratorskog zavoda „Sjeti se mene – nabožni predmeti iz Novovjekovne zbirke Muzeja“ u srijedu 27. ožujka 2024. u 13 sati u Arheološkom  muzeju Zadar.

Izložba Sjeti se menenabožni predmeti iz Novovjekovne zbirke Muzeja nastala je u suradnji Hrvatskog restauratorskog zavoda i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a prvi put je postavljena u Rijeci povodom blagdana Vele Gospe 2023. godine. Autori izložbe su dr.sc. Andrej Janeš i viša kustosica muzeja Jasna Ujčić Grudenić. Na izložbi je predstavljeno oko 170 nabožnih predmeta koji se čuvaju unutar Arheološkog odjela Muzeja.

Nabožni predmeti ili devocionalije u širokoj upotrebi su od 16. stoljeća, a posebnu popularnost postižu tijekom 17. i 18. stoljeća. To su predmeti koji potiču i proširuju pobožnost, ili podsjećaju na religiozne misterije. Riječ je o medaljicama, medaljonima, križevima, brevarima, krunicama te svetačkim sličicama malog formata koje se pojavljuju u kasnijim stoljećima.  U Arheološkom odjelu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nalazi se preko 700 različitih nabožnih predmeta koji su prispjeli u muzej arheološkim istraživanjima.

Na izložbi su po cjelinama obrađene svetačke medaljice, marijanske medaljice, hodočasničke medaljice te posebno zanimljive Riječke i Trsatske medaljice.