Početna PARLAMENTARNI IZBORI DIP pozvao predsjednika da se suzdrži od sudjelovanja u kampanji

DIP pozvao predsjednika da se suzdrži od sudjelovanja u kampanji

Foto: screenshot

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu je, reagirajući na njegove istupe da će nakon izbora preuzeti dužnost budućeg premijera, pozvalo predsjednika Republike da se u medijskim istupima suzdrži od izravnog sudjelovanja u kampanji na strani bilo kojeg izbornog sudionika.

DIP, nastavno na Upozorenje Ustavnog suda, poziva predsjednika Republike da se, prilikom svojih medijskih istupa, suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika, odnosno koalicije, priopćio je DIP.

Navedeno je, dodaje, suprotno Upozorenju Ustavnog suda, u kojem je istaknuto da dužnost predsjednika “isključuje bilo kakvu mogućnost, da u kontekstu raspisanih izbora, bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji”.

DIP napominje i kako nema ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija predsjednika Republike, ali da ima obavezu upozoriti sve sudionike u izbornoj utakmici, pa i predsjednika Republike, ako izlaze iz okvira postupanja, koje je postavio Ustavni sud RH u svom Upozorenju.

DIP još jednom poziva sve sudionike izbornog postupka, da već od njegove prve faze, vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnih uputa DIP kao i o stajalištima Ustavnog suda.

Naglašava i da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, propisuje da DIP brine o zakonitoj pripremi i provedbi izbora, a ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud RH.

DIP nije konkretizirao na koje predsjednikove istupe misli, no neslužbeno, radi se o njegovom jučerašnjem istupu u Ludbregu.