Početna KULTURA IMPRESIVNE BROJKE Kampanja “Hrvatska volontira” okupila više od 150 organizacija koje su...

IMPRESIVNE BROJKE Kampanja “Hrvatska volontira” okupila više od 150 organizacija koje su provele čak 228 aktivnosti

Nacionalna kampanja ”Hrvatska volontira” koja se od 22. do 25. svibnja održala diljem Hrvatske, završila je prošle subote. Cilj kampanje bio je usmjeren na podizanje svijesti javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja.

Vrijednosti kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava, ljudska prava i solidarnost, temeljne su vrijednosti Europske unije, a upravo su te vrijednosti dominirale ovogodišnjom kampanjom.

152 organizacije iz čitave Hrvatske su tijekom kampanje provele ukupno 228 aktivnosti u koje su uključile brojne volontere i građane.

– Zadnji dan kampanje u Rijeci, Urbani separe, Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka i Građanska inicijativa Kantrida organizirali su vođenu turu kvartom uz razgovor o mogućnostima oživljavanja riječke rivijere. Šetnja nas je dovela do borove šumice gdje smo nastavili razgovor o tome kako možemo sve brinuti o svojem kvartu, s fokusom na volontiranje, aktivne građanke i građane i na Kantridu, nakon čega smo izrađivali izrade eko-bombica koje čiste more te očistili plažu. Pridružile su nam se i volonterke Volonterskog kluba Vitamin V, Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.  Aktivnost je promovirala volontiranje i aktivno građanstvo, a volonteri su naglasili važnost slobode okupljanja, aktivnog sudjelovanja i solidarnosti, poručila je Marta Hauser iz Udruge SMART – Volonterskog centra Rijeka, koja je iznimno zadovoljna brojem volontera sa šireg riječkog područja.

Antonia Matković Puljek, iz Regionalnog volonterskog centra Split, iskazala je veliko zadovoljstvo brojem uključenih volontera u Splitu i okolici, ali i na uključivanju korporativnog sektora u volonterske aktivnosti. Tu je posebno istaknula suradnju Udruge Srce i OTP banke kroz projekt ‘Ekologija i specifičnosti života i njegovih oblika’ na kojoj su se izrađivali ukrasni predmeti od recikliranih materijala, a sve u službi zaštite prirode. Pohvalila je i ostale aktivnosti, posebice volontere OŠ Lučac, udruge Moje dijete Solin te akciju udruge Franak “Trapula za potrošače” u kojoj su s učenicima Komercijalno – trgovačke škole Split ukazali na brojne marketinške trikove s kojima se potrošači susreću svakodnevno.

U Slavoniji su sunčani dani bili idealni za brojne aktivnosti na otvorenom gdje su građani imali priliku prisustvovati šarolikoj ponudi volonterskih i humanitarnih akcija koje pridonose vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, solidarnosti i jednakosti.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica održala je aktivnost na kojoj su volonteri uređivali kamenjar u kojeg su posadili cvijeće i začinsko bilje kod dječjeg vrtića. U ovoj volonterskoj akciji sudjelovali su razni dionici iz zajednice, PO Čačinci, TZP Vrata Papuka i školski volonterski klub „Matoševe pčelice“ OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca. Malo dalje, u Požegi je u centru grada organiziran humanitarni sajam za djecu Marijinih obroka, gdje je svoj buvljak organizirala i Udruga Oppidum. U ovoj humanitarnoj akciji prikupljeni novac doniran je organizaciji Marijini obroci, koja osigurava prehranu djece u školama u nekim od najsiromašnijih država svijeta.

Zagrebačka udruga Maštara i volonteri su organizirali druženje sa starijim susjedima na Limunijadi u Domu za starije osobe Trnje. Školarci volonteri obradovali su preko 40 stanara Doma za starije uz pjesmu, društvene igre i opušteno druženje uz razgovor. Ovim međugeneracijskim druženjem promovirane su vrijednosti ljudskog dostojanstva, jednakosti i solidarnosti.

Organizatori kampanje jako su zadovoljni odazivom brojnih organizacija i uključenih volontera. Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju ‘Hrvatska volontira’, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje.

Ovaj program sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Udruge i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sufinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.