Početna KULTURA Koncertna premijera albuma Ante Jeličić Quinteta

Koncertna premijera albuma Ante Jeličić Quinteta

Talentirani biogradski jazz pijanist Ante Jeličić zajedno sa svojim kvintetom po prvi put će predstaviti svoj novi album Da-Du koncertom u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u Zadru, u subotu, 16. ožujka u 20 sati.

Jeličić 2007. godine formira svoj vlastiti jazz sastav pod nazivom Ante Jeličić Quintet. Surađivao je s brojnim muzičarima s hrvatske i slovenske jazz scene. Izdao je svoj album prvijenac 2017. godine pod nazivom Common Language s 9 autorskih instrumentalnih kompozicija koje je uspješno promovirao na hrvatskim jazz festivalima. Proteklih godina surađuje sa zadarskom pjevačicom Elenom Stellom s kojom trenutno radi na autorskom vokalno-instrumentalnom albumu koji izlazi krajem 2024. godine, a njihovu suradnju smo imali prilike čuti i u singlu O nama koji su objavili ove godine.

Za osam kompozicija snimljenih u slovenskom studiju Štala Recordings glazbu i aranžman potpisuje Ante Jeličić. Uz Antu produkciju potpisuje Rok Lopatič, koji je zaslužan i za miks, a master Miro Prljača. Osim Jeličića (klavir), kvintet sačinjavaju vrsni hrvatski jazz glazbenici – Valdemar Kušan (truba), Miro Kadoić (saksofon), Bojan Skočilić (kontrabas) i Adriano Bernobić (bubanj).

Cijenjeni novinar i publicist te iskusni poznavatelj jazz glazbe, Davor Hrvoj, o albumu ima same riječi hvale: ”Ne, niste se prevarili ako vam je na prvu bljesnulo da ovaj album ima poveznicu s legendarnom kućom Blue Note. Naime, nije samo naslovnica napravljena u tom stilu. Glazba u kojoj upravo uživate svoje nadahnuće crpi upravo iz tih izdanja koja su 1950-ih i 1960-ih zabetonirala status Blue Notea kao jednog od najvažnijih izdavača u povijesti jazza. Već sama postava, s trubačem i saksofonistom u prednjoj liniji te ritam sekcijom, naslućuje da se radi o bebopu i hardbopu koji su tada bili na vrhuncu, a koji su ostavili važan trag u povijesti jazza i do danas ostali aktualna glazba. Poveznicu nalazimo i u uključivanju Mire Kadoića u kvintet. Naime, on je, između ostalih, u ranom razdoblju svoje karijere sustavno proučavao stvaralaštvo saksofonista Jacka McLeana koji je za Blue Note snimio dvadesetak albuma, od kojih i neka kultna ostvarenja jazz glazbe. To je svakako imalo utjecaja na oblikovanje izvedbi ovog sastava. Ante ju je zamislio slijedeći spomenutu zdravu tradiciju u koji je inkorporirao osoban glazbeni nerv. Očito je da mu je ta glazba prirasla srcu. Osjeća se to i u načinu na koji je pisao skladbe koje su lijepe, konkretne i zahvalne za sola. Zapravo, osim što svojom svirkom stimuliraju jedni druge, i teme djeluju nadahnjujuće za strastvene i razbarušene improvizacije. Od samog početka osjeti se da su spomenuti glazbeni idiom proučili i ostali glazbenici. Kvintet svira oštro, odrješito, beskompromisno. Dok ritam sekcija poticajno štanca – ne treba zanemariti niti njihov solistički doprinos – Kadoić i Kušan izgaraju u solima, ali to im nije dosta, upuštaju se u glazbene duele, nadmeću, izazivaju jedan drugoga. Baš kao u starim dobrim danima kojih se tako rado sjećamo, ali na koje nas jazz glazbenici sve rjeđe podsjećaju. Čisti užitak!”.

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji 14. i 15. ožujka, od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače, a na dan koncerta sat vremena prije početka programa.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr. S nestrpljenjem vas očekujemo na svim programima!