Početna KULTURA KONCERTNI URED ZADAR Zadarska posveta Cellomaniji Valtera Dešpalja

KONCERTNI URED ZADAR Zadarska posveta Cellomaniji Valtera Dešpalja

Dana 9. travnja navršava se godina dana otkako nas je napustio velikan zadarske i hrvatske glazbe – violončelist i pedagog Valter Dešpalj. Njemu u čast, te večeri s početkom u 20 sati u novoobnovljenoj zadarskoj crkvi sv. Nikole, nastupa dvanaestoro njegovih bivših studenata, danas priznatih violončelista i pedagoga.

To su Kajana Pačko (profesorica na Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu, ujedno i umjetnička voditeljica ovoga projekta), Jadranka Gašparović (solo violončelistica Flamanske opere u Antwerpenu), Zita Draušnik (profesorica komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, članica Zagrebačke filharmonije), Luka Šulić (virtuoz poznat po svom dinamičnom spoju klasične i crossover izvedbe, kao i po ulozi u globalnoj senzaciji 2Cellos), Latica Anić (laureatkinja uglednih domaćih i međunarodnih natjecanja), Kristina Winiarski (istaknuta švedska violončelistica, laureatkinja projekta Classe de excellence de violoncelle u Parizu), Alja Mandič (pobjednica brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja, članica Slovenske filharmonije), Lana Beraković (članica orkestara opere u Grazu i Radijskog orkestra u Beču), Tonka Javorović (vođa violončela u orkestru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu), Jakov Kunjko (laureat brojnih glazbenih natjecanja), Karmen Pečar (profesorica violončela na Konzervatoriju za glazbu i balet Ljubljana i umjetnička direktorica festivala Cellofest Ljubljana) i Vid Veljak (docent na Umjetničkoj akademiji u Splitu, istaknut na hrvatskoj i međunarodnoj sceni na polju komorne glazbe, ali i kao solist usmjeren na izvedbu suvremene i eksperimentalne glazbe). Svi oni se slažu u mišljenju da je upravo profesor Dešpalj snažno utjecao na njihov glazbeni put. Njegov odlazak doživjeli su kao kraj cijele jedne glazbene ere, odlazak umjetnika i pedagoga koji je pripadao nekom čudesnom prošlom vremenu koje danas živi u glazbi i sjećanjima. 

Na programu su djela Franza Schuberta, Mauricea Ravela, Burta Bacharacha, Davida Poppera, Astora Piazzolle, Jorgea Bena i Igora Kuljerića.

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji 5., 8. i 9. travnja od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info pultu Providurove palače, s time da prodaja ulaznica sat vremena prije početka programa seli ispred koncertnog prostora.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr.