Početna KULTURA MATICA HRVATSKA U ZADRU Promocija romana Ivana Aralice: “Narukvica”.

MATICA HRVATSKA U ZADRU Promocija romana Ivana Aralice: “Narukvica”.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Školske knjige, u četvrtak 7. ožujka, u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, s početkom u 18:00,  predstavit će se novi roman Ivana Aralice: “Narukvica”. O knjizi će govoriti: dr. sc. Radomir Jurić, prof. dr. sc. Sanja Knežević te prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić. Program će voditi Jelena Alfirević Franić, mag. philol. croat. Roman se dobrim se dijelom tematski i prostorno-vremenski naslanja se na niz piščevih romana s autobiografskom podlogom kakvi su, primjerice, Sunce, Sjene ili Mačke i macani. Iako opsegom impresivan roman, Narukvica je koherentno djelo, a brojne epizode i digresije ne djeluju kao zatoke i rukavci, nego kao pritoci i pritočići koji se slijevaju u jednu rijeku.

Iako nije povijesni roman, barem ne na onaj način na koji su to autorovi romani Psi u trgovištu, Put bez sna ili Duše robova po kojima je autor stekao književnu slavu, Narukvica zasijeca u gotovo sve važne događaje i teme piščeve nacionalne i zavičajne povijesti od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata i poraća: sukobe tijekom Drugoga svjetskog rata, partizansko-četničke zločine, odnos Zadra i zaleđa tijekom talijanske uprave nad gradom prije rata i za vrijeme rata, političke progone i hrvatsku emigraciju, hrvatsko proljeće i njegov slom, srpsku pobunu i Domovinski rat, poratnu privatizaciju… S dosada objavljenim romanima Sunce, Sjene te Mačke i macani Ivan Aralica stekao je status jednog od najzanimljivijih autora u suvremenoj hrvatskoj autobiografskoj prozi.

Roman Narukvica, s jedne strane, kompletira taj autobiografski niz. U majstorsko tkanje priče o velikim nacionalnim temama Ivan Aralica upleće položaj žene u patrijarhalnom okružju stvarajući raskošno oslikanu panoramu cijele jedne epohe