Početna HRVATSKA NACIONALNI STOŽER U 17 SATI; U Hrvatskoj 442 zaraženih!

NACIONALNI STOŽER U 17 SATI; U Hrvatskoj 442 zaraženih!

U Hrvatskoj su 442 osobe zaražene koronavirusom, objavljeno je na presici. To su 24 slučaja više nego jutros u 9 sati.

“Novozaraženih osoba je 24, što znači da je ukupan broj dosad oboljelih 442. U zadnja 24 sata zaraženo je 60 novih osoba, što znači da nam se broj ne povećava. U subotu smo imali 87 novih slučajeva, ali nakon toga taj broj pada. To daje nadu da će naš rast slučajeva biti više položen nego uspravan”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Podaci iz Zadra i dalje su zbunjujući. Nacionalni Stožer civilne zaštite je naime u 17 sati objavio da je u Zadru zaraženih 6, premda je Županijski stožer još ranije potvrdio da je u pitanju 9 slučajeva!

Potvrđeno je da je patološki nalaz umrle osobe iz Istre, ugostitelja iz Brtonigle koji je preminuo prije 7 dana, pokazao da je osoba umrla od koronavirusa.

“Jedna osoba na respiratoru, njoj se stanje pogoršalo”, rekla je prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

Izliječene su 22 osobe te broj izliječenih svakodnevno raste, rečeno je.

Odgovarajući na pitanje primjenjuje li se kombinacija lijekova sa sumamedom, Alemka Markotić kazala je da za sada ne. “Nema potrebe da se ide iracionalno sa sumamedom. On ne može djelovati na virus, ali može djelovati na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Istraživanja pokazuju da virus u nekoliko prvih dana utišava naš imunološki sustav te mu se tako omogućava brže širenje i izazivanje veće štete na organizmu. Kada bismo išli davati sumamed morali bismo imati studiju da bismo vidjeli da on ne može naštetiti”, kazala je Markotić.