Početna VIJESTI Ministar Erlić uz prisutnost premijera Plenkovića uručio 71 ugovor za razvoj hrvatskih...

Ministar Erlić uz prisutnost premijera Plenkovića uručio 71 ugovor za razvoj hrvatskih otoka vrijednih 4,09 milijun eura

foto: noviradio.hr

U novom EU programskom razdoblju 2021. – 2027. Hrvatska je, u okviru Integriranog teritorijalnog programa, osigurala čak 150 milijuna eura samo za ulaganja u otoke, od čega je 25,6 milijuna eura predviđeno za otočne projekte iz Zadarske županije.

Svečanost uručenja ugovora održana je u novouređenom prostoru Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, u nekadašnjem kompleksu crkve sv. Nikole, a nazočili su joj predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić te brojni drugi uzvanici.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je ovo prvi put da je toliko sredstava alocirano za razvoj otoka.

“Naša je poanta bila da pomognemo onima koji u ukupnoj aktivnosti hrvatskog turizma doprinose jednu petinu”, kazao je premijer te podsjetio na brojna izdvajanja koja je osigurala Vlada za održivi razvoj otoka.

Ministar Šime Erlić podsjetio je da Hrvatska jedina članica EU koja uz Finsku ima poseban Zakon o otocima te naglasio da se na ovaj način omogućava otočnim partnerstvima da pomoću svojih strategija definiraju u što će se ulagati.

“Program je to s kojim smo jako zadovoljni jer smo napravili iskorak u kontekstu financiranja iz EU fondova. Riječ je o 86 kapitalnih projekata koji će se financirati iz ITP-a: 2 u Istarskoj županiji, 20 u Primorsko-goranskoj, 3 u Ličko-senjskoj, 7 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 25 u Splitsko-dalmatinskoj, te 21 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“, istaknuo je Erlić.

Zadarska županija može se pohvaliti s čak 150 otoka i upravo su oni veliko bogatstvo koje imamo, kazao je u svom obraćanju župan Božidar Longin.

„Stoga je izuzetno značajno učiniti sve što je moguće kako bi se unaprijedila kvaliteta života njihovih stanovnika, a to je glavni cilj ovih programa. Ulaganje u kapitalne projekte infrastrukture; bila ona komunalna, javna ili poduzetnička; u obnovljive izvore energije te zaštitu okoliša, svakako jest temelj cjelokupnog razvoja. Svjesni smo da ostvariti tako velike i skupe projekte možemo samo povlačenjem europskih sredstava, u čemu smo se pokazali dosta uspješnim“, poručio je župan dodavši da je Otočno partnerstvo Zadarske županije odabralo 7 projekata za financiranje iz ITP mehanizma, i to vrlo raznolikih od Arhipelogosa Sveučilišta u Zadru, preko energetske obnove Psihijatrijske bolnice Ugljan, Paškog muzeja soli, do niza projekata otočnih jedinica lokalne samouprave.

Uručeni su i ugovori iz Programa razvoja otoka 2024., čime se osigurava financiranje 71 projekta diljem svih sedam obalno-otočnih županija, a ukupna im je vrijednost 4,09 milijuna eura.