Početna PROMO UČIMO O VAŽNOSTI ODVAJANJA OTPADA Kreativno-edukativne radionice u sklopu kampanje „Lipi moj...

UČIMO O VAŽNOSTI ODVAJANJA OTPADA Kreativno-edukativne radionice u sklopu kampanje „Lipi moj grade“

Zbrinjavanje otpada rastući je problem kojeg je svako od nas donekle svjestan, ali možda ne zna na koji način može doprinijeti rješenju. Stoga je potrebna edukacija kako bismo znali odgovorno gospodariti svojim otpadom i kako bismo u svakodnevnom životu pravilno razvrstavali otpad nastao u kućanstvu. Pravilnim razvrstavanjem kućnog otpada izravno utječemo na smanjenje nastanka smeća, a istovremeno stvaramo mogućnost recikliranja.

Kampanja pod nazivom „Lipi moj grade“ gradske tvrtke Čistoća Zadar već se nekoliko mjeseci bavi spomenutom problematikom te je velik dio građana već upoznat s njezinim ciljevima koji su usmjereni na buđenje svijesti o važnosti odvajanja otpada. Glavna je tema odgovorno gospodarenje otpadom, a nakon niza aktivnosti usmjerenih na odrasle,  proteklog je mjeseca došao red na edukaciju djece, odnosno učenika četvrtih razreda zadarskih osnovnih škola. Tijekom listopada je održano 9 edukativno-kreativnih radionica u zadarskim školama, a njihova je tema bila usko vezana uz temu samoga projekta, naravno, prilagođena dobnom uzrastu učenika.

Radionice su održane pod stručnim vodstvom, a njihov je cilj bio na kreativan i zanimljiv način približiti učenicima temu svakodnevnog odvajanja otpada – zašto je važno i na koji se način provodi. Učenici su tako prije svega imali priliku saznati razliku između otpada i smeća te im je pobliže prezentirana zelena kanta s narančastim poklopcem, kao i vrste otpada koje u nju trebaju odlagati. Tvrtka Čistoća spomenute je kante podijelila svim kućanstvima već u lipnju ove godine te je velik dio učenika s njom otprije upoznat i zna na koji se način ona koristi.

Kreativni dio radionice odnosio se na izradu novih predmeta od (čistog) otpada, a neki od predmeta iz kojih su nastali učenički radovi su: plastične boce, staklene tegle, kartonske kutije od jaja, ostatci od role toaletnog papira, plastične kutijice i sl. Time su se učenicima približila i na praktičan način pokazala ponovna upotreba stvari s naglaskom na njihovo potpuno iskorištavanje. Posebna se pozornost obratila na bacanje preostalog otpada koji je ostao nakon same izrade u odgovarajuću kantu.

Radionice u školi nisu jedini oblik edukacije koji je proveden tijekom listopada. U prostoru Gradske knjižnice Zadar održana je i radionica za djecu s ciljem edukacije i promicanja vrijednosti projekta. Radionica je bila otvorenog tipa te su u njoj sudjelovala djeca školske dobi. Imali su priliku oslikavati platnene vrećice motivima vezanim za očuvanje okoliša, a voditeljice radionice, iz udruge Eko-Zadar, razgovarale su sa sudionicima o važnosti odvajanja otpada te čuvanja prirode.

Aktivnosti vezane za edukaciju djece ne prestaju sa završetkom listopada, već se nastavljaju i u prosincu, kada je predviđeno još 9 radionica u drugim razrednim odjeljenjima četvrtih razreda, kao i još jedna radionica u Gradskoj knjižnici.

Kampanja „Lipi moj grade“ zasigurno će svojim edukacijom i poticanjem novih generacija na usvajanje ispravnih navika utjecati na stvaranje bolje zajedničke budućnosti.