Početna I-NOVI ŽIVOT ZNANSTVENIKA I EU Dobili smo odgovor znanstvenika: Izgleda li njihov život...

ŽIVOT ZNANSTVENIKA I EU Dobili smo odgovor znanstvenika: Izgleda li njihov život kao život prof. Baltazara?

U sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar održan je okrugli stol na temu „Život znanstvenika i Europska unija“. Događanje je održano u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA 3. svibnja 2022. godine.

Ovim događanjem počelo je obilježavanje Europskog tjedna u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar. Cilj događanja bio je poticanje srednjoškolaca i studenata na bavljenje znanošću odnosno popularizacija znanosti kod srednjoškolaca i studenata kroz razgovor sa znanstvenicima iz različitih područja i polja znanosti.

Okupljenima su se obratili ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

„Pandemija korona virusa promijenila je naše živote i definirala stanje koje smo jedno vrijeme nazivali „novo normalno“. Isto tako, koronavirus podsjetio nas je sve na važnost znanosti i nužnost ulaganja u znanost. Jer upravo je znanost dala upute kako se što bolje nositi s virusom, a omogućila je i pronalazak cjepiva. Znanost je temelj za spašavanje ljudskih života, vožnju električnog romobila, izgradnju nebodera, proizvodnju hrane koju jedemo – ona je svugdje oko nas.“, kazala je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

„Današnji događaj organizirali smo u sklopu Europskog tjedna kojeg ćemo proslaviti u ponedjeljak, 9. svibnja. Svi danas pričamo o budućnosti digitalne i zelene tranzicije koja se ne može realizirati bez znanosti. Iz tog razloga Europska komisija je pojačala sve programe koji su usmjereni na poticanje interesa u upravo to područje.“- poručio je voditelj Predstavništva Europske komisije Ognian Zlatev.

Na zastarjelu percepciju znanstvenika u široj javnosti osvrnuo se pročelnik za obrazovanje Ivan Šimunić. „Obično zamišljamo starijeg gospodina u bijeloj kuti zatvorenog u laboratoriju ili pak zakopanog među starim, prašnjavim knjigama u polumraku neke drevne knjižnice. No vremena su se odavno promijenila i danas je život znanstvenika potpuno drugačiji.“, kazao je i dodao „Veseli činjenica da se mnogo mladih ljudi odlučuje za znanstvenu karijeru, osobito u području prirodnih znanosti. Ulaskom u EU otvaraju se mogućnosti stručnog usavršavanja u zemljama, a globalizacija sve je učinila znatno dostupnijim. Ulaganje u znanost uvijek je zalog za budućnost.“.

Odgovor na pitanje izgleda li život znanstvenika kao život prof. Baltazara dali su predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije izv. prof. dr. sc. Zoran Šikić, prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Slaven Zjalić, pročelnik Odjela za ekonomiju i predsjednik Vijeća područja društvenih znanosti na Sveučilištu Sjever izv. prof. dr. sc. Ante Rončević, voditeljica Odjela za oftalmologiju i optometriju Zadar prof. prim. dr. sc. Suzana Konjevoda, izv. prof. dr. sc. Ljerka Luić sa Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Darija Lemić s Agronomskog fakulteta i doc. dr. sc. Branko Kasalo sa Sveučilišta u Zadru.

Sudionici okruglog stola podijelili su svoja iskustva i razmišljanja s okupljenim srednjoškolcima i studentima. Poručili su kako je bitno voljeti posao koji se radi. Uz dobru organizaciju vremena i volju za učenjem, i uz znanstvenu karijeru, ima prostora za privatni život i prateću karijeru. Zaključak je bio kako znanost nije bauk, a život znanstvenika ipak izgleda malo drugačije nego život prof. Baltazara.